Estetisk medicin innebär att många korrigeringar och förbättringar kan göras utan kirurgi.

De ingrepp som vi på Dalslandskliniken utför är:

• Kemisk peeling
• PRP (Plateled Rich Plasma) injektion beandling
• Laserslipning/ Fraxellaser
• Acnebehandling
• Bortagnig acneärr
• Hudfiller injektion
• Skinbooster (hudföryngring)
• Definering/ volym av läppar
• Botox injektion
• Bortagnig av tatuering med laser
• Bortagnig av nagelsvamp med laser

Läs mer om de olika begreppen nedan

Boka en tid hos oss för konsultation om du funderar på att genomgå ett estetiskt behandling.

Varje dag stöts tusentals gamla hudceller bort och ersätts med nya. Denna process blir dock långsammare i samband med hudens åldrande.

Med hjälp av ansiktspeeling kan man ”skrubba” bort döda hudceller och på så vis påverka hudens åldrande och reducera dess ålderstecken. Det finns olika typer av peeling varav mekanisk och kemisk peeling är de vanligaste.

Mekanisk peeling innehåller små korn som rispar upp hudytan och på så sätt tar bort döda hudceller. Denna typ av produkt går att köpa nästan var som helst, exempelvis i en vanlig mataffär. Lider du av akne eller har känslig hud är denna typ av peeling inte att föredra då det är en ganska omild behandling som kan irritera huden samt sprida aknebakterierbehandling

Kemisk peeling innehåller syror (s.k. AHA- och PHA-syror) som löser upp döda hudceller utan att du behöver gnugga in produkten i ansiktet. AHA-syror används på en tålig och normal hud medan PHA-syror i stället används på patienter med känslig hud eftersom dessa är betydligt mildare.

Det finns egentligen ingen peeling som är bättre än den andra utan allt handlar om vilken hudtyp du har. Boka tid hos oss för konsultation!

Botox är en injektionsprodukt bestående av ett muskelavslappnande medel som injiceras i musklerna under huden. Där verkar Botox genom att blockera nervimpulserna till de områden som injicerats.

Botox är en mycket effektiv metod för att minska anspänningsrelaterade rynkor i ansiktet.

Har du rynkor mellan ögonen, i ögonens utkanter, runt munnen eller i käk- och halsområdet som du upplever besvärande kan Botox vara ett alternativ för dig.

Botox – Frågor och Svar

• Vad är Botox?

Botox är ett muskelavslappnande ämne som är framställt av ett Botulinum A-gift som i själva verket är det ett förädlat protein framställt av Botulismbakterier.

Detta ämne har använts i medicinskt syfte sedan 50-talet och utvecklades för behandling av överaktivitet i muskulaturen runt ögonen, exempelvis vid okontrollerad blinkning.

Eftersom Botox visade sig kunna blockera de nervimpulser som skickas till musklerna och som styr ansiktsuttrycken blev det snabbt en mycket populär produkt för behandling av ålderstecken såsom rynkor i ansiktet.

Idag är injektionsbehandling med Botox den vanligaste läkaradministrerande skönhetsbehandlingen i världen.

• Hur fungerar det?

Botox verkar genom att begränsa nervsignalerna till valda delar av ansiktsmuskulaturen så att de inte anspänns och skapar rynkor i de områden där behandlingen utförs. Efter att du fått en Botoxbehandling blir din hud betydligt slätare och rynkorna minimeras.

• Hur utförs behandlingen?

Botox ges som en injektion. Är det exempelvis rynkor i pannan som ska minimeras behövs det oftast sättas flera små stick mellan ögonbrynen och pannan och/eller på utsidan av ögonen.

• Vad händer efter behandlingen?

Du får oftast små röda fläckar under behandlingen som finns kvar några timmar efter behandlingen.
Några patienter har även fått huvudvärk några timmar. I ytterst sällsynta fall har också en allergisk reaktion inträffat i samband med en injektionsbehandling. Därför är det viktigt att du alltid konsulterar en läkare innan du bestämmer dig för att genomgå en Botoxbehandling.

Nagelsvamp gör att nageln blir tjock, får en gulgrå färg samt smulas sönder. Får man nagelsvamp på tånaglarna fastnar de lätt i strumpor och kan göra ont om nageln trycker på nagelbädden.

Oftast är nagelsvamp inte farlig men kan se otrevlig ut. Nagelsvamp är dock orsak till cirka 50 % av alla nagelsjukdomar och risken ökar med åldern. 15 – 20 % av personer mellan 40 och 60 år har nagelsvamp medan motsvarande siffra är 32 % hos 40- till 60-åringar. Av de som är över 70 år är hela 48 % drabbade.

Det har tidigare varit väldigt svårt att få bort nagelsvamp då man endast kunde bota det med långvariga medicinbehandlingar som gav svåra biverkningar (i värsta fall leverskador).

Numera finns det däremot en snabb och smärtfri metod, helt utan biverkningar, som kan ta bort din nagelsvamp. Detta kan göras med hjälp av den s.k. Nd:Yag-lasern.

Borttagning av nagelsvamp – Frågor och Svar

Hur kan man förebygga nagelsvamp? 

Att förebygga nagelsvamp helt är svårt men man kan tänka på att:

– tvätta fötterna varje dag och torka dem noggrant
– använda luftiga skor (speciellt om du har anlag för fotsvett)
– använda strumpor av naturmaterial (t ex av bomull) samt byta strumpor varje dag
– tvätta alltid strumporna i 60 grader
– gå inte barfota i allmänna omklädningsrum

• Hur går behandlingen till?

Under behandlingen dödas nagelsvampen genom att den s.k. Nd:Yag lasern riktas mot nageln, passerar den och förstör svampen. Detta resulterar i att en ny och frisk nagel kan växa ut i stället, vilket normalt tar 7-12 månader.

Vanligtvis tar det mellan 5-7 behandlingar innan nagelsvampen försvinner helt. Antalet behandlingar varierar beroende på nagelsvampens omfattning.

Ångrar du en tatuering som du önskar att ta bort kan du vända dig till oss.

På Dalslandskliniken använder vi oss av en speciallaser, s.k. Q-switchad Yag-laser, som bleker bort tatueringen på ett säkert och effektivt sätt. Ljuspulsen från lasern är mycket kort och intensiv vilket gör att ditt naturliga pigment inte bleknar utan endast tatueringspigmentet. Detta innebär att risken för ärrbildning är minimal.

Det krävs flera behandlingar för att ta bort en tatuering men hur många som behövs beror på tatueringens storlek och färg. Svarta och mörka pigment försvinner lättast.

En del tatueringar försvinner helt efter denna typ av laserbehandling medan det i vissa fall kan finnas pigmentrester kvar. Ibland kan även en svag skugga synas.

Borttagning av Tatuering – Frågor och svar

• Hur går behandlingen till?

Vid behandlingen sänder speciallasern (Q-switchad Yag-laser) ut en ljusstråle med mycket hög ljusenergi som passerar genom huden och tas upp av färgen i tatueringen. Ljuspulsen splittrar sedan pigmentet från hudcellerna där tatueringen sitter som därefter transporteras bort av kroppens egna städceller (makrofager). Behandlingen tar cirka 30 minuter (beroende från tatueringens storlek)

• Kan man få bort en tatuering med endast en behandling?

Nej, det kan man inte. Allt pigment försvinner inte vid endast en behandling utan det är en större del av tatueringspigmentet som blir kvar i hudcellen. Därför måste behandlingen upprepas på nytt efter ett antal veckor. För varje behandling kommer tatueringen att synas allt svagare.
Hur många behandlingar som behövs beror på tatueringens färg och storlek.

• Vad händer efter behandlingen?

I vissa fall kan det behandlade området bli rodnat och sårigt under första veckan efter behandlingen.
Även en liten skorpa kan bildas över tatueringen. Men detta försvinner efter ett par veckor.

• Vilka fördelar finns det med denna typ av behandling?

Den största fördelen med denna metod är att behandlingen inte efterlämnar något ärr till skillnad från när tatueringen skärs bort med ett kirurgiskt ingrepp. Själva nålsticken från när du gjorde tatueringen kan dock synas när tatueringen försvinner om det finns några sådana.

Huden blir inte heller ljusare efter behandlingen utan återfår sitt naturliga pigment.